söndag 28 mars 2010

3 - Finanssektorn licensierar sina anställda

Läste i SDS den 18.3.2010 att rekordmånga, dvs 7597 personer, tagit finanskörkort år 2009. Swedsec är ett dotterbolag till Svenska Fondhandlarföreningen som utfärdar licenser för att öka förtroendet för sina anställda hos allmänheten. Man har en disciplinnämnd som kan fälla för regelbrott och en prövningsnämnd som handlägger textfrågorna. Licensen föregås av ett test på 125 frågor som brukar ta tre timmar och kostar 1500 kronor plus moms. Man kan testa sig hur många gånger som helst.

Testets konstruktion innebär att den anställde markerar ett eller flera alternativ inom fem områden: sparande och placeringar; handel och administration; finansiell ekonomi; etik och sundhetsregler; regelverk på värdepappersmarknaden. Bland frågorna ingår 25 uppgifter, som är under utprövning och vars svar inte räknas in i resultatet. Testkonstruktörerna gör stor sak av utvecklingen av testbatteriet.

Men är det av samhällsintresse, att en bransch licensierar sina anställda? Och vad betyder det på företagsnivån, att licensen för tanken till en jaktlicens på investeringar istället för till ett flygcerifikat, utfärdat av luftfartsförvaltningen? Med licensen skyddar banker, fondbolag, mäklarfirmor och försäkringsbolag sig själva. Licensen skyddar inte allmänheten från sådana farliga affärsinnovationer som utlöste finanskrisen 2008.

professionsnivå visar sig andra svagheter. Testet är konstruerat av pedagoger och testvetare, som är kopplade till bolaget. De ska stå som garant för att frågorna är korrekta utifrån ett "pedagogisk vetenskapligt perspektiv". Men här anpassas kunskap av tankemässig art till en befintlig maskinkapacitet. Blooms taxonomier från 1950-talet var viktiga i undervisningsteknologin. Senare, hävdar kunskapsteoretiska rön, att det krävs kvalitativa metoder för Blooms "kognitvia nivåer": K = känna till; F = förstå och kunna förklara; T = använda; A = tolka, värdera och relatera. Så hur trovärdig i allmänhetens ögon blir paradoxen som omvandlar "tänkande och reflexion" till en 125-frågors kvantitativt mätbar licens?



onsdag 24 mars 2010

2 - Bloggens riktlinjer

VISIONEN är att lyfta fram arbetsspecialisternas sakkunskap. MÅLET är att skapa en övre, verkligt professionell grupp som kan skydda jurisdiktionen från inkräktare. En ordinarie grupp, som tillämpar kunskapsanalyser inne i företagen, krävs för att skapa en kritisk massa för förändring. ARBETSPLANEN är att i tal och skrift synliggöra kollegialiteten och nya abstraktioner genom att kritiskt granska och debattera dagsaktuella händelser.


Samhällsnivå
Industri- och informationssamhället lever sida vid sida. Kunskapssamhället är en tredje linje med särskilda kännetecken. Det är inte ekonomi, teknik och hårdvara som utgör måttet för samhällsnyttan utan brukbarheten.

Jacquardvävstolarna, som styrdes av jättelika hålkort, anses vara föregångare till hålkortsmaskinerna, som i sin tur är föregångare till datamaskinerna. Men hålkortstekniken är inte brytpunkten. De kunskapsteoretiska skillnaderna mellan vävstolen och datamaskinen är, att vävstolen tillverkar varor medan hålkortsmaskinen processar uppgifter.

Företagsnivå
På 1910-talet startade processing av uppgifter i företagen. Då kunde hålkortsmaskinen processa många kategorier samtidigt och hade skrivande tabulatorer och kalkylatorer. Och då kunde maskiner användas för fakturering och ackorslöneberäkningar. År 1911 (år 1913 i Sverige) publicerades Taylors bok "The Scientific Management", som är milstolpe för kunskapsvetenskapen därför att den lyfter fram "företagsutbildningen" som teknik.

Men, företagsutbildningen förlorade efter hand sina abstraktioner. Redan på 1930-talet startade andra utvecklingslinjer jämsides. Human Relation-rörelsen och Organisationsutvecklingen blev starkare. Arbetsmiljö, gruppnormer, gruppsammahållning, ledarskap och attityder blev norm för utveckling av företag. På 1980-talet slog den företagsdemokratiska rörelsen igenom. Då var det statusprofessioner vid universiteten, som fjärmade abstraktionerna om företaget ännu mer från arbetsspecialisternas sakkunskap.

Professionsnivå
Klassifikationssystemet är professionens egen karta över jurisdiktionen. Kollegaliteten är det första steget. Det är där systemet av abstraktioner formuleras. Med jurisdiktion menas det som ligger mellan professionen och dess "arbete". Bloggen ska föra debatten och den granskande kritiken både inifrån en speciell profession (ett nytt arbetspaket för personalfunktionen) och utifrån riktat mot andra arbetsspecialister i företaget.

lördag 20 mars 2010

Då kör vi!

Stort tack till Viktor för hans insatser i kunskapsvetenskapens tjänst.