Läste i SDS den 18.3.2010 att rekordmånga, dvs 7597 personer, tagit finanskörkort år 2009. Swedsec är ett dotterbolag till Svenska Fondhandlarföreningen som utfärdar licenser för att öka förtroendet för sina anställda hos allmänheten. Man har en disciplinnämnd som kan fälla för regelbrott och en prövningsnämnd som handlägger textfrågorna. Licensen föregås av ett test på 125 frågor som brukar ta tre timmar och kostar 1500 kronor plus moms. Man kan testa sig hur många gånger som helst.
Testets konstruktion innebär att den anställde markerar ett eller flera alternativ inom fem områden: sparande och placeringar; handel och administration; finansiell ekonomi; etik och sundhetsregler; regelverk på värdepappersmarknaden. Bland frågorna ingår 25 uppgifter, som är under utprövning och vars svar inte räknas in i resultatet. Testkonstruktörerna gör stor sak av utvecklingen av testbatteriet.
Men är det av samhällsintresse, att en bransch licensierar sina anställda? Och vad betyder det på företagsnivån, att licensen för tanken till en jaktlicens på investeringar istället för till ett flygcerifikat, utfärdat av luftfartsförvaltningen? Med licensen skyddar banker, fondbolag, mäklarfirmor och försäkringsbolag sig själva. Licensen skyddar inte allmänheten från sådana farliga affärsinnovationer som utlöste finanskrisen 2008.
På professionsnivå visar sig andra svagheter. Testet är konstruerat av pedagoger och testvetare, som är kopplade till bolaget. De ska stå som garant för att frågorna är korrekta utifrån ett "pedagogisk vetenskapligt perspektiv". Men här anpassas kunskap av tankemässig art till en befintlig maskinkapacitet. Blooms taxonomier från 1950-talet var viktiga i undervisningsteknologin. Senare, hävdar kunskapsteoretiska rön, att det krävs kvalitativa metoder för Blooms "kognitvia nivåer": K = känna till; F = förstå och kunna förklara; T = använda; A = tolka, värdera och relatera. Så hur trovärdig i allmänhetens ögon blir paradoxen som omvandlar "tänkande och reflexion" till en 125-frågors kvantitativt mätbar licens?
söndag 28 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar