Kun"skap" och Know"ledge" har inget verb. Men Immanuel Kant kopplade ihop tyskans Erkenntnis med verbet "erkänna". Kant är innovatören som skiljer mellan kunskap i betydelsen "jag prövar, accepterar eller icke-accepterar, dvs erkänner föremålet med hjälp av regler" från kunskap i betydelsen "vi som når och kan".
En advokatfirma, som specialiserat sig på "intellectual property consulting" sammanlänkar, i sitt nyhetsbrev (1/2010), Kants "Sapere aude" och Englands industrialism. Tankekedjan är att Kants devis "Våga Veta! Ha mod att betjäna dig av ditt eget förstånd" från 1784, inte slog igenom förrän 100 år senare i verket "Lectures on the industrial revolution in England". Det är ett felslut. Kants kunskapsinnovation har ännu, år 2010, inte uppmärksammats. Och det finns ingen länk mellan Kants innovation "förståndets tanke om föremålet", och "produktionens momentuppdelning". Industrialismen (teknikskiftet) och medföljande skol- och samhällsutveckling (människan som lerklump som ska formas) är passiviserande för individen. Kants kunskapssyn myndiggör individen.
Skribenten skiljer mellan renässansens mångfaldsexperter (universiella universitet, Linné som botaniker, läkare, geograf) med nanoteknik och dagens komplexa system av kunskap. Han skriver, att även om Kants uppmaning fortfarande gäller, att våga begagna oss av vårt eget förstånd, så räcker det inte med egna referenser. Det är ytterligare ett felslut. För att matematik, kemi, fysik, biologi, medicin, som nämns, ska kunna utvecklas och även utveckla nanotekniken så måste specialisten åskåda sitt ämne från olika håll. Specialisten måste i högsta grad våga lita på sitt eget förstånd. "Nano" är en måttstock, dvs ett redskap för specialisterna, och mäter allt som är mindre än en miljondels meter. Att ämnena blir komplexare, omyndiggör inte individerna.
"Intellectual property" är hårdvaluta för den enskilde. För de företag som kan lyssna och föra en dialog med sina arbetsspecialister är den en tillgång som kommer att ge kunkurrensfördelar i vår turbulenta tidsepok.
måndag 24 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar