onsdag 19 maj 2010

9 - Den svenska jobb- och tillväxtparadoxen

Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, konstaterar i SDS den 18.5 2010, att det behövs mer än nätverkande för att överbrygga det stora gapet mellan akademi och näringsliv. Han syftar på Region Skånes ambition som kommer till uttryck i en forskarrapport. Själv anordnar han ett seminarium för att sammanföra riskkapital med näringslivet.

Per Tryding, vVD Handelskammaren Malmö, doktor i lärande, skrev den 28.12 2009 i SDS artikeln "Lönelyft det enda som kan lyfta skolan". Det föranledde mig att skicka ett debatterande e-mail till Tryding. Lön är endast en hygienfaktor, vilket redan Hertzberg påpekade. Trydings artikel är raderad hos SDS idag. Men i "Personal & Ledarskap" 3/2010 skriver han om "MBA utbildningar" där en faktaruta redogör för "Herzbergs tvåfaktorsmodell". Men var finns analysen och slutsatsen och Herzbergs koppling till "lärandet"?

Själv är jag f.d. utbildningsledare för Hermods personal, har doktorerat om företagsutbildning, numera kunskapsforskare med kunskapsanalyser som specialitet. De som idag är legitimerade tyckare, får spaltutrymme i medierna men förvaltar sin möjlighet dåligt. Var och en lägger bara fram sin lösning i "splended isolation". Så vilket egenvärde ligger det i att ha en forskarbakgrund?

Ett annat problem är att tankemönstren kring kunskap och individ stämmer dåligt med dagens arbetsliv. Företagens agerande gentemot personalen är en paradox. Man vänder sig i rekryteringsprocessen till "talanger". Men när anställningskontraktet är undertecknat tilltalar man dem som "lärande individer". Det är hög tid att överge bereppet "lärande" och myndigförklara arbetsspecialisten.

Beatles-effekten är ett fenomen som innebär att man förutsätter att det tar 10.000 timmar för att gå från "att kunna" till att bli "specialist". Tillväxtpotentialen för jobb och livskraftiga innovationer finns hos arbetsspecialisterna. Att inte kunna lyssna till utsagorna, analysera kunskapen i dem utan lita till nätverk, riskkapital och lärande är att dåligt förvalta både företagets och landets kunskapskapital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar