onsdag 24 mars 2010

2 - Bloggens riktlinjer

VISIONEN är att lyfta fram arbetsspecialisternas sakkunskap. MÅLET är att skapa en övre, verkligt professionell grupp som kan skydda jurisdiktionen från inkräktare. En ordinarie grupp, som tillämpar kunskapsanalyser inne i företagen, krävs för att skapa en kritisk massa för förändring. ARBETSPLANEN är att i tal och skrift synliggöra kollegialiteten och nya abstraktioner genom att kritiskt granska och debattera dagsaktuella händelser.


Samhällsnivå
Industri- och informationssamhället lever sida vid sida. Kunskapssamhället är en tredje linje med särskilda kännetecken. Det är inte ekonomi, teknik och hårdvara som utgör måttet för samhällsnyttan utan brukbarheten.

Jacquardvävstolarna, som styrdes av jättelika hålkort, anses vara föregångare till hålkortsmaskinerna, som i sin tur är föregångare till datamaskinerna. Men hålkortstekniken är inte brytpunkten. De kunskapsteoretiska skillnaderna mellan vävstolen och datamaskinen är, att vävstolen tillverkar varor medan hålkortsmaskinen processar uppgifter.

Företagsnivå
På 1910-talet startade processing av uppgifter i företagen. Då kunde hålkortsmaskinen processa många kategorier samtidigt och hade skrivande tabulatorer och kalkylatorer. Och då kunde maskiner användas för fakturering och ackorslöneberäkningar. År 1911 (år 1913 i Sverige) publicerades Taylors bok "The Scientific Management", som är milstolpe för kunskapsvetenskapen därför att den lyfter fram "företagsutbildningen" som teknik.

Men, företagsutbildningen förlorade efter hand sina abstraktioner. Redan på 1930-talet startade andra utvecklingslinjer jämsides. Human Relation-rörelsen och Organisationsutvecklingen blev starkare. Arbetsmiljö, gruppnormer, gruppsammahållning, ledarskap och attityder blev norm för utveckling av företag. På 1980-talet slog den företagsdemokratiska rörelsen igenom. Då var det statusprofessioner vid universiteten, som fjärmade abstraktionerna om företaget ännu mer från arbetsspecialisternas sakkunskap.

Professionsnivå
Klassifikationssystemet är professionens egen karta över jurisdiktionen. Kollegaliteten är det första steget. Det är där systemet av abstraktioner formuleras. Med jurisdiktion menas det som ligger mellan professionen och dess "arbete". Bloggen ska föra debatten och den granskande kritiken både inifrån en speciell profession (ett nytt arbetspaket för personalfunktionen) och utifrån riktat mot andra arbetsspecialister i företaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar