söndag 11 april 2010

5 - Sveriges företagstillväxt

Tillväxtdagarna i Åre är föremål för en krönika i Veckans Affärer 14/2010. Wanja Lundby-Wedin säger att entreprenörskap inte ska definieras enbart utifrån att man driver företag, utan sätta fokus också på intraprenörskap och att skapa förutsättningar för varje individ att utveckla talanger och idéer. "Företagarnas" vd uppmanar LO-bossen att skriva under "Alliansens" proposition om företagande. Uppmaningen missar dels ett viktigt företagsvärde, dels placerar det under en politisk tuva. Men varför ifrågasätts inte Lundby-Wedins ambition "att skapa förutsättningar"? Intraprenörskap är, till sin naur, oförenligt med fackets kollektiva och representativa principer. Intraprenörskap är företagets tillväxtbank.

Arbetsspecialisternas unika kunskap är företagets tillgång. När företagsproduktionen har hög verkshöjd blir arbetsstyrkan med automatik kunskapsstark. Det unikt arbetsspecifika systemtänkande, som den enskilde skaffar sig i spjutspetsföretagen, utgör individens kunskapsbank.

På företagsnivå satsar man på att attrahera, behålla och organisera talanger. Men man är direkt tafatt och handfallen när man ska analysera och ta tillvara talangernas kunskap i sak i det dagliga arbetet. Då är individen inte längre "vetande specialist" utan har helt plötsligt blivit "lärande anställd". Politikerna har fastnat ännu mer på efterkälken. Antingen ser man "svaga grupper och kollektiv utbildning i allmänna ämnen" eller också ser man att coachning förbättrar "sökbeteendet" vid arbetslöshet.

Som arbetslös, nu senast på grund av finansmarknadens orealistiska affärsinnovationer, hamnar man inte på samma trappsteg som man stod på när man slutade skolan. Man står på en mycket högre tröskel med en kappsäck full av kunskap som man kan erbjuda ett nytt företag. Eller som man kan skapa ett eget nytt företag på. Man tar sin kunskap och introducerar den i nya sammanhang. Sveriges framtid ligger i att ledare och chefer kan lyssna på, analysera kunskapsteoretiskt, och ta till vara all denna vandrande kunskap när man har den inom sina väggar. Det är en COO-uppgift - inte en facklig förhandlingsfråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar