tisdag 4 maj 2010

7 - HR ger en byråkratisk och uppblåst företagskultur - Exemplet General Motors

En av de första åtgärder som Rick Wagoner gjorde som president för GM var att organisera en "senior executive management committee", som fick namnet "Automative Strategies Board". Året är 2002. Teamet bestod bl a av chief financial officer, chief information officer och vice president of communication. Kate Barclay, chief human resource officer för GM blev fullvärdig medlem i gruppen och förväntades ge input och opinion vid den strategiska gruppens månatliga möten.

Men sagan blir kort. År 2009 genomgår GM en kapitel 11 konkurs och måste struktureras om. Målet för översynen är enligt "Workforce Management" inriktad på företagets byråkratiska och uppblåsta företagskultur, speciellt inom dess executiva led. I oktober 2009 tillsätts därför en ny HR, Mary Barra, med bakgrund i operativ verksamhet av teknisk natur - men utan HR erfarenhet. GM vill nu, enligt artikeln, sträva efter en ständigt pågående känsla för tillverkningsprinciperna och en operationell effektivitet. Industrikonsulten Rob Kleinbaum menar t.o.m. att Barcley, tidigare HR, tillhör den grupp av ledare som förstört företaget.

HR är idag uppblåst och byråkratisk även i Sverige. Yrkeskåren anser sig vara människobedömare och vill tituleras personalvetare. Man söker sina allierade inom information och kommunikation. Barclays strategi, som hon benämnde 3Ts, dvs technology, talent, transformation höll inte måttet. Men Barrys teknologiska HR kommer inte heller att tillvarata de mänskliga resursernas arbetsspecifika kunskap. Den grundläggfande tanken för teknikskrået är att ny teknik ska läras in villkorslöst och personalens motstånd mot ny teknik ska övervinnas.

Framtidens arbetsliv behöver en HR som agerar utifrån kunskap, kritik och debatt. Personalen är inte lärande i sociala grupper. Personalen är differentierade specialister som har ett integrerat gemensamt uppdrag. Cheferna bedömer och vårdar inte talanger. Cheferna lyssnar till arbetsspecialisternas sakliga kunskap om arbetet. Det är inte mänskliga kunskapsresurser eller teknikutveckling. Det är HR och teknik i allians, som är företagens framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar