måndag 7 juni 2010

13 - HR-professionens innehåll blir allt svagare medan konsulterna får alltmer makt över innehållet

Ett extrainsatt årsmöte i Malmö den 2.6 2010 visar en kvinnligare yrkeskår än jag minns. Tonhöjden var också förändrad. Den var så tyst att den var närmast viskande. Gunilla Ström, personalchef på Apoteket Konsument, föreläste om förändringsarbetet när apoteksmarknaden blev konkurrensutsatt. Konsulten Talentum HR AB, som är en del i den finska mediakoncernen Talentum OY, anordnade "Personaldagen" i Stockholm. Aprildagen präglades av konsultrapporten "Nya utmaningar för HR - Best Practice". Under junidagen introducerades Apotekets föreläsare av rapportens författare.

Under pausen mellan årsmöte och föredrag hördes frågan: "Men är det inte en gammal rapport?" Och mina provokativa påståenden fick nickande instämmande: yrkeskåren ägnar sig inte åt konsultgranskning; forskning och universitetsutbildning har dålig anknytning till praktiken; HR-yrket har brist på saklighet i jämförelse med teknik och ekonomi; arbetsrättsjurister och psykologer har starkare profession än en aldrig så duktig HR-specialist. Men min kritik mot "talang- och chefslistning" motsades av Gambros deltagare. Hon menade att nyttan beror på hur man använder materialet - en utmärkt utgångspunkt för en öppen debatt om redskapet: IT-listning.

Min poäng är att konsultrapporten lyfter fram sådana områden som konsulten har redskap för. IKEA förstärkte sin ledarutveckling med talang- och chefslistning; CocaCola Drycker listade information om individers arbetsprestationer i produktionen, s.k. "performance management"; Astra Zeneca tog tag i kommunikationen och så gjorde alltså även Apoteket. Även forskarnas kommersiella bolag försöker skapa behov hos HR-professionen. Granska exempelvis IPF i Uppsala och Handelshögskolan i Göteborg!

Och än en gång är yrkeskåren inne i en turbulent period - därav det extrainsatta årsmötet. Men inte heller den här gången diskuteras professionens sakliga innehåll. Oheliga allianser och fördelning mellan centralt och lokalt ansvar ger dåliga riktmärken för yrkesprofessionen. Det behövs en övre, verkligt professionell grupp som sakligt kan bemöta de inkräktare som försöker skapa behov hos HR-funktionen på sina egna villkor.

2 kommentarer:

  1. Intressant skrivet!

    Vad anser du "HR-yrkets brist på saklighet" bero på? Vad anser du borde göras annorlunda?


    Med Vänliga Hälsningar

    Fredrik

    www.hrsverige.nu

    SvaraRadera
  2. Svar: HR-professionens brist på saklighet har sin rot i 1970-talets övertro där målen var "organisationsförändring och gruppdynamik" medan medlen söktes i "psykologisk betendeförändring hos personalen". Det räcker med att några verkligt professionella på starka HR-poster i stora företag ser potentialen av, "att arbetsspecialisternas saklighet integreras över interna avdelningsgränser" för att behov av praktisk kunskapsteori ska uppstå. Då har HR-funktionen skaffat en nisch som är lika stark som den som teknik och ekonomin har.
    Kerstin

    SvaraRadera