måndag 20 september 2010

33 - Företagens systemtänk och arbetets ära

"Rebuttal strategy" (genmälesstrategi) är motsatsen till att göra en "pudel". Man går till attack och kräver att felaktigheter tas bort eller rättas till (DI Dimension 7/2010). Den här bloggen går till attack mot företagens personalarbete som under mer än tre decennier har levererat fel företagsincitament. Kräftgången startade 1977 när facket fick lagstadgad rätt att representera personalfrågorna kollektivt i ledningsgruppen. Anställdas enskilda, differentierade ansvar för affärsuppgiften blev därmed en renodlad chefsuppgift. För personalavdelningarna blev den en icke-fråga.

Affärs- och verksamhetsutveckling blev att mäta nyckeltal utifrån ekonomiska modeller. Ledarskap blev att coacha, kommunicera, teambilda. Idag listas mängder av tvivelaktiga uppgifter om personalen. En tacksam arena för it-företag, som nu positionerar sig som outsourcingföretag. Problemet är att de får fel företagsuppgifter att bearbeta.

PM Nilsson, grundaren av debattsajten Newsmill, menar (SDS 17.9 2010), att jobbfrågan i valdebatten 2010 blev förvandlad till att gälla arbetslösa och sjukskrivna. Nya jobb diskuterades begränsat till restaurang- och städjobb. Inget block nådde fram till frågor som: ska Sverige förvalta ingenjörstraditionen och locka tunga teknikföretag, kommersialisera vården och utveckla en expansiv exportsektor; kan de snabbväxande friskolekoncernerna bli internationella jättar; kan Sveriges hemmamarknad för miljöteknik bli bäst i världen?

Jag menar att sådana frågor bottnar i företagens kunskapsperspektiv. Den enskildes arbetsära, dvs att vinna högt anseeende genom komplex arbetskunskap, är nyckeln till kunskapstillväxt både företagsinternt och entreprenörsmässigt. Men arbetskraftsutveckling har istället först styrts av Socialdemokraternas ideologi. Svaga gruppers ställning på den öppna arbetmarknaden förstärks med skolutbildning i allmänna ämnen. Alliansen åtgärdar nu med individuell coachning, som vägleder, kartlägger, coachar. Det är inte heller nyttigheter för arbetsmarknad eller för individers specialistkunskap.

Däremot har coachningsbranschen och it-branschen som sådana blivit vildvuxna därför att de inte tuktats till företagsnytta av professionella personalfunktioner. Bristen på systemtänk om företagens personalfrågor har också gjort att politiska åtgärder, oberoende av partifärg, saknat pragmatisk vägledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar