onsdag 9 mars 2011

52 - Certifieringstrenden och tre magazin som ögonöppnar företagens tilltal till sina specialister

Tidskrifterna Konsult; Driva Eget; Projektvärlden (här nämnda i den ordning jag mött dem) är ögonöppnare för företagens passiva tilltal till sina arbetsspecialister. Vissa principfenomen finns det dock anledning att sakligt diskutera.

Att certifiera är att reducera medtävlarnas arbete till sin egen version. Sveriges Managementkonsulter certifierar och Svensk fondhandlarförening utfärdar licenser (se blogg nr 46 respektive nr 3). Lärarkåren legitimeras på regeringens uppdrag. Projektledare certifieras av Svenskt Projektforum. Andrew Abbott ser statusmekanismen, att när professioner söker sin självvärdering inom den egna världen, skild från köparnas värld, dras yrkeskåren in i den egna världens fattigdom.

Kunskapsvetenskapen frågar certifieringsanordnarna: Vem problemprospekterar professionen? Varifrån hämtas den abstrakta kunskap man vill värna om? Till företagsledarna ställer kunskapsvetenskapen frågorna: Accepterar du medarbetarna som självständiga, myndiga arbetsspecialister, värda att lyssna till? Söker du redskap för att få specialisternas "kunskap i sak" att samverka över avdelningsgränserna? Accepterar-du-inte att betala för gruppdynamiska modeller från 1970-talet?

Gruppdiskussioner, som har som huvudmål att diskutera "vad gruppen ska göra och varför den finns till" är till sin centrala idé densamma om man kallar det representation och fokuserar motsägelser/motsättningar eller om man som 1970-talets PAråd kallar det rolloklarheter och fokuserar konsensus. Någon måste sakligt kunna analysera innehållet. Det handlar om valet mellan två grundlägande tankemodeller. Är arbetsspecialisten någon som företaget ska beteendeförändra (kunskap och lärande med stöd i inlärningsteorier)? Eller är arbetsspecialisten den som mångfaldigast ser uppgiften och därför är värd att lyssna till (kunskap och erkännande med stöd i kunskapsvetenskap)?

Välj inriktning och smaka på företagsdevisen ur en HR annons: Målstyr önskvärd utveckling genom att förstärka beteenden. Sätt sedan denna devis i motsats till entreprenörens devis i tre akter ("Driva Eget" 1/2011): Jag vågar ta beslut; Jag går ut och kör; Jag räknar med att ha en fallhöjd innan jag kan flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar