tisdag 15 mars 2011

53 - Managementkonsulter och svag-starka personalfunktioner

Personalens kunskapstänkande om affärsverksamheten är en företagsfråga av samma dignitet som ekonomi och produktionsteknik. Området går inte att göra fackligt förhandlingsbart lika lite som ekonomi och teknik. Områdets vetenskaplighet har sin motor i arbetsspecialisternas sakliga kunskapsåskådning (specialisternas utsaga om sak). Kunskapsvetenskapen har redskapen. Lärande, inlärnings- och gruppsykologi tillhör en helt annan vetenskaplighet, som har sin motor i observation, datainsamling, beteendebedömning (individen ska förändras).

Även om HR är fullvärdig medlem i ledningsgruppen (styrka) bjuder HR endast fram beteendedisciplinernas förklaringar och redskap (svaghet). Paradoxen är att HRs köpkraft drar till sig svärmar av konsulter samtidigt som HR inte kan tänka kritiskt, ifrågasätta, argumentera eller strukturera konsultutbudet. HR tappar därtill anseende. 2010 svarade 69 procent av linjecheferna i England att HR har ett affärsinflytande. 2011 sjönk siffran till 56 procent (P&L 2/2011). Problemen orsakas av tunga aktörer. Lärosätenas grundutbildning (P-program) och lärosätenas kommersiella institut hämtar teorier från England och USA som förvandlar arbetsspecialister till "manpower". Man rekommenderar HR att datasamla även höga befattningsinnehavares "performance rating"; "personal qualities"; assesment of potential" med gradskalan 1-5.

"Sveriges Branschförening för Human Resource Konsulter" (HRK), startat av Hunter Mabon, har bytt ut medlemskap till auktorisation med prislista. Kvalitetssäkring rör branschdefinitionerna: Annonserad rekrytering; Search: Executiv Search/Head Hunting; Grupp/Teamutveckling; Teamutbildning. Enligt hemsidan sätter HRK upp etiska regler och metod- och testpolicys för att öka seriositeten i branschen. Just nu utvecklar psykologorganisationer, forskningsinstitut, testleverantörer, rekryteringsföretag tillsammans en beteendestandard, ISO 10667. Samtidigt ingår HRs eget branschforum oheliga allianser med vissa forskningsinstitut, förlag, konsultfirmor och bjuder fram deras lösningar och förebilder till praktikerna.

Det är endast den högsta företagsledningen, med makt att förändra i ledningssystemen, som kan svänga företagets personalpolicy från beteende till kunskap. Här är paradoxen att det kanske blir managementkonsulterna (inte HR) som blir de som tillämpar redskap från kunskapsvetenskapen för att tillvarata specialisternas kunskapstänkande i affärsverksamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar